Stora Kontorsdagen 2018

I veckan arrangerade Fastighetssverige Stora Kontorsdagen i magnifika Spegelsalen på Grand Hôtel, Stockholm. Fasticon var självklart på plats och representerades av Susanne Åhlén, Jennica Klaman och Jan Gösbeck.

Några reflektioner från seminariet:

  • Flexibilitet och samarbeten var nyckelorden för dagen. Äntligen! Här har kontorsmarknaden mycket att lära av de aktörer som är framgångsrika ägare och utvecklare av handelsfastigheter.
  • Vi har aldrig hört ordet kund nämnas så många gånger på ett fastighetsevent. Ett tecken i tiden att även fastighetsägare behöver börja lyssna på kunderna och erbjuda vad de faktiskt vill ha.
  • Ökningstakten av kontorsyta i Stockholm kommer att minska. Arbetskraften är helt enkelt slut och eventuellt inflyttad arbetskraft har ingenstans att bo.
  • Det är mycket snack om coworking och inte minst WeWork just nu. Coworking utgör dock en mycket liten del av kontorsstocken och i europeiska storstäder har det planat ut kring 4-5 %.
  • Det pratades även mycket om ”Nice place to be”. Vad behöver ens anställda? Och hur attraherar man dom i framtiden? De flesta vill sitta i bra lägen, och det är en utmaning för C-lägen. Det är viktigt att hela området runtomkring kontoret är levande, inte bara kontoret den anställde befinner sig på. Upplevelsen utanför kontorstiden blir allt viktigare. Det måste till exempel vara liv i området efter kl. 17, upplyst område, finnas butiker, restauranger och gym i närheten samt bra kommunikationer. Ett lyckat exempel är Arenastaden, ett mindre lyckat är Kista Science City. Samarbete måste därför ske mellan olika fastighetsägare i området och med kommunen. Det är en fördel när en och samma fastighetsägare äger hela området och kan ta ett helhetsgrepp.
  • När det gäller framtidsspaning pratades det även en del om satellitkontor. Är det framtiden? Att det finns ett huvudkontor och sedan satellitkontor i exempelvis Norrort och på Söder som den anställde kan förflytta sig emellan beroende på vad som passar bäst just den dagen.
  • Alltid lika uppriktiga Sven Olof Johansson på Fastpartner avrundade med att uppmana åhörarna att fundera på vad som händer när marknaden vänder – för det kommer att krascha.

Vi har en spännande tid framför oss!

 

Jennica Klaman, Susanne Åhlén & Jan Gösbeck Stora Kontorsdagen 2018

Jennica Klaman, Susanne Åhlén och Jan Gösbeck

 

Håll dig uppdaterad!

Gå med i vårt nätverk och håll dig uppdaterad om vad som händer i branschen. Klicka på knappen för att gå med i Fasticon-nätverket!

GÅ MED I
FASTICON-NÄTVERKET


Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019

Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019