Jobbsökartipsen direkt från proffsen

Det finns lika många åsikter om hur man söker jobb på ”rätt sätt” som det finns människor. Men vi kan väl vara överens om att det är smartast att ta råd från de som är pålästa och har erfarenhet gällande ett ämne och inte från de som enbart tror och tycker? Så har i alla vi resonerat när vi samlat ihop och sammanställt våra mångåriga medarbetares bästa tips. Vi tror på att dela med oss av våra kunskaper i ett komprimerat och lättläst format – för att hjälpa dig på vägen till drömjobbet.

Var förberedd och våga hoppa när drömjobbet dyker upp

Alltför många är kvar på ett arbete de inte trivs på, fast de innerst inne vet att de vill något annat. Kanske för att det är bekvämt, kanske av någon helt annan anledning. Man skulle kunna det likna det vid en relation som går på tomgång innan det tar slut. Du behöver inte bestämma dig här och nu, ofta är det bra att ta ett steg tillbaka och fundera innan du hoppar. Men det är samtidigt klokt att förbereda dig för att snabbare kunna fånga en chans när den väl dyker upp. Om du är nyfiken har vi summerat 5 saker att göra när du börjat fundera på att byta jobb som kan hjälpa dig på vägen.

Nätverka och var tillgänglig för nya kontakter och möjligheter

Vi får ofta höra att det är bra för karriären att nätverka och utöka vårt kontaktnät. För vissa kommer nätverkandet helt naturligt,  för andra känns det mer krystat. Men oavsett nuvarande nätverkskunskaper är det ett område där de många av oss har utvecklingspotential. De allra flesta nätverkar faktiskt, men de kanske inte använder just det ordet eller ser på det så själv. I grund och botten handlar nätverkandet helt enkelt om att träffa och prata med människor, vilket är en viktig del av både jobb- och privatliv. Att nätverka kan leda till många tidigare oanade möjligheter och öppna oväntade dörrar. Sophia Sundberg är nätverksproffset med svaret på frågan de flesta av oss ställer: nätverka bör man – men hur gör man?

Putsa ditt digitala skyltfönster

LinkedIn är ditt digitala cv, men även en möjlighet att nätverka digitalt. En komplett LinkedIn-profil kan bl.a. ge dig nya kontakter, insikter och affärsmöjligheter, eller knuffa karriären i rätt riktning. Idag har ca 3 miljoner svenskar ett LinkedIn-konto och siffran stiger. Det är dessutom en av de största plattformarna rekryterare använder sig av när de eftersöker kompetens. Att inte ha ett uppdaterat LinkedIn-konto om du är i jobbsökartagen innebär oftast missade möjligheter. Tänk på att din LinkedIn-profil är ditt skyltfönster – så putsar du till den.

 

Vill du lära dig ännu mer? Vi delar med oss av fler jobb- och karriärstips här.