Flexibla konsultlösningar som löser tillfälliga kompetensbehov
Kompetensbaserad rekrytering med fokus på kandidaternas potential
Kurser och vidareutbildningar inom bygg, fastighet, el och energi
Populärt just nu
Många förknippar nog LKAB med järnmalmsprodukter och den aktuella flytten av Kiruna. Men det är även ett företag som värnar den gröna omställningen, det hållbara samhället och kontinuerlig utveckling. Både i och utanför organisationen. Vi träffade Håkan Wiss, projektchef på LKAB, för att prata om flytten av Kiruna, gröna visioner – men också om det kontinuerliga lärandet som är en viktig del av LKAB:s framgång.
Atrium Ljungberg är fastighetsbolaget som skapar levande stadsmiljöer där kontor, bostäder och handel blandas med kultur, service, vård och utbildning. Atrium Ljungberg är också fastighetsbolaget som har lärande och utveckling högt upp på agendan. I höstas startades ett långsiktigt projekt med målsättningen att alla fastighetstekniker och fastighetsskötare ska ges möjlighet att nå kunskapskraven för att certifieras enligt FAVAL.
Stockholmshem har sedan tidigare visat att de är en organisation som tänker utanför boxen vad gäller kompetensutveckling. Förra gången var det kundförvaltarna som fick möjlighet att validera och certifiera sina kunskaper. Nu har Stockholmshem även gett projektledarna möjligheten utifrån en egen unik framtagen standard som utvecklats i samarbete med BFAB.
För Karlskrona kommun är det viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare, behålla duktiga medarbetare och arbeta proaktivt med kompetensutveckling. Därför har de bl.a. erbjudit ett tjugotal medarbetare att genomföra utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare – Kvalificerad fastighetsförvaltning. Utbildningen som arrangerades av BFAB var ett stort och viktigt steg i kompetensutvecklingen av drift- och serviceförvaltningen samt de kommunala fastighetsbolagen.
Vattenfall Services Nordic AB började redan 2017 använda metoden arbete med spänning barhand på 400 kV. En metod som innebär att teknikerna kan utföra underhållsarbete utan att behöva slå av spänningen. STF Ingenjörsutbildning utbildar Vattenfall Services tekniker i metoden och anlitar Tim Olson, konsult och elingenjör från Winnipeg i Kanada, som instruktör. Tim konstaterar att utbildningen är unik i sitt slag och innehåller många unika moment.
Tydlighet, systematik och att kunna använda valideringen som en röd tråd i den gemensamma kompetensutvecklingen. Det är några av fördelarna som Per Forsling, förvaltningschef på Stockholmshem, redan sett att FAVAL-valideringen ger organisationen. Stockholmshem har tidigare genomfört ett pilotprojekt tillsammans med BFAB och efter det lyckade resultatet genomförs nu valideringen i full skala.
Historia har skrivits utanför Hallsberg! Under två veckor har en grupp engagerade eltekniker från Vattenfall Services Nordic AB deltagit i en unik utbildning i metoden arbete med spänning 400 kV barhand. Endast en gång tidigare har det i Sverige utförts barhandsutbildning på en så pass hög spänning. Läs mer om en utbildning med unika moment och vad Niklas Rosén, tekniker elkraft, tyckte om att koppla upp sig mot så hög spänning.
Under våren 2019 gick startskottet för den stora kompetenssatsningen hos Akademiska Hus där samtliga drifttekniker erbjuds validering mot kompetensbevis enligt FAVAL. Projektet är löpande och har vidareutvecklats till att idag drivas helt via digitala plattformar. Detta har i sin tur resulterat i att Akademiska Hus inte behövt ställa in några utbildningstillfällen under året.
Många branscher inom samhällsbyggnad har ofta tydliga kompetensstandarder och riktlinjer, t.ex. byggsektorn. Fastighetsbranschen släpade länge efter. Men sedan några år finns valideringsverktyget FAVAL, som tagits fram av Fastighetsbranschens utbildningsnämnd. FAVAL är ett komplett verktyg för att kartlägga, kvalitetssäkra och utveckla rätt reell kompetens för branschens yrkesroller. Stockholmshem är ett av de bolag som validerat fastighetsförvaltare. Efter positiva erfarenheter från de som var först ut med att valideras arbetar Stockholmshem nu vidare med att validera flera medarbetare.
Per Forsling, förvaltningschef på Stockholmshem, upplevde att de hade stagnerat något i den interna utvecklingen. Det var dags att göra något annorlunda och tänka större. Det innebar att se utanför Stockholmshems och systerbolagens väggar och vad de som organisation kunde göra för att stärka den individuella kompetensutvecklingen.
Bjarni Gudmundsson, enhetschef på Lidingö Stads fastighetsenhet, insåg att fastigheterna blir allt mer teknikintensiva. Det ställer i sin tur större krav på de anställdas kompetens inom teknikområdet.