Logo

Artikelarkiv

Minska risken för personskador med ökad kunskap om elsäkerhet

Har du tänkt på hur många elektriska saker som du använder under en dag? Alltifrån att du börjar dagen med att ladda mobilen, tända lampan på nattduksbordet och starta kaffebryggaren till att du kanske tar värmen i din bostad för givet. Det är först när något händer eller elen inte fungerar som många av oss reflekterar över den – och vem som egentligen bär ansvaret när en elektrisk anläggning inte fungerar.  

Vi har träffat Lars Kilsgård, elingenjör med mångårig erfarenhet av elsäkerhetsfrågor, för att prata om el och elansvar. Är det du själv eller den som utfört installationen som bär ansvaret? Och kanske viktigast av allt hur du enklast minskar riskerna för personskador. 

Läs mer

Är byggprojektledare ditt nästa steg?

På vilket sätt är byggprojektledare ett karriärsteg? Hur är relationen mellan de fastighetsförvaltande rollerna och byggavdelningarna? Och om jag vill utbilda mig inom projekt och projektering – vad ska jag tänka på då?

I denna artikel får du svaret på dessa frågor av Gunilla Ahrnfeldt som har arbetat på BFAB i över tjugo år. Gunilla är programansvarig för utbildningen Diplomerad Byggprojektledare som i vår, likt Gunilla, är inne på sitt 23:e genomförande.

Läs mer

Frigör tid med riskhantering och proaktivt arbete

Upplever du ibland att tiden mest går åt till att bildligt talat släcka bränder och att allt för många arbetsuppgifter behöver skjutas upp till morgondagen? Riskhantering handlar om att förebygga problem genom att stanna upp och ta sig tid att tänka på nästa moment. Genom att hantera risker i stället för att behöva lösa problemen de kan medföra skapar du en positiv spiral där riskhanteringen både frigör tid och skapar nya möjligheter, menar Henrik Szentes.

Läs mer

Projekteringschefen som bygger för lärande

Sara Tyberg, projektchef och vd på CondoConsult samt välrenommerad föreläsare, har alltid tyckt om hus och sett nyttan av bra offentliga byggnader. Under sin tjugoåriga karriär har Sara byggt upp en gedigen erfarenhet inom såväl projekt- och byggledning som byggarbetsmiljö.

Vi stämde träff med Sara för att få veta mer om hennes framgångar. Hur har vägen sett ut? Vad är det som driver henne och hur ser hon på framtiden?

Läs mer

BFAB först ut med digitalt valideringspaket för fastighetstekniker

Från en bärkraftig produktidé har det marknadsanalyserats, lokaliserats leverantörer, anlitats föreläsare, producerats och optimerats... Och nu är slutprodukten lanserad! Göran Näslund och Michael Österberg på BFAB är två av hjärnorna bakom Certifierad fastighetstekniker enligt FAVAL, det enda kompletta och helt digitala utbildningskonceptet kopplat till FAVAL-validering i fastighetsbranschen.

Läs mer

Tillgänglighet - en personlig och samhällelig fråga

Jag kan inte låta bli att dra på munnen när jag tänker på all den uppfinningsrikedom jag mött genom åren för att göra världen tillgänglig för min storasyster och hennes kompisar.

I tonåren skulle Linda göra praktik i en matvarubutik och knappen för att öppna dörren på morgonen satt för högt för att syrran skulle kunna öppna själv. Ger man upp? Samordnar man med annan personal? Nej då – mina positivt problemlösande föräldrar, måna om den viktiga självständigheten, packade ned en gummiklubba i ryggsäcken. En perfekt förlängning för att kunna nå och trycka in knappen själv.

Läs mer
Till toppen