Logo

Artikelarkiv

Stockholmshem validerar med FAVAL

Många branscher inom samhällsbyggnad har ofta tydliga kompetensstandarder och riktlinjer, t.ex. byggsektorn. Fastighetsbranschen släpade länge efter. Men sedan några år finns valideringsverktyget FAVAL, som tagits fram av Fastighetsbranschens utbildningsnämnd. FAVAL är ett komplett verktyg för att kartlägga, kvalitetssäkra och utveckla rätt reell kompetens för branschens yrkesroller. Stockholmshem är ett av de bolag som validerat fastighetsförvaltare. Efter positiva erfarenheter från de som var först ut med att valideras arbetar Stockholmshem nu vidare med att validera flera medarbetare.

Läs mer

Långsiktighet – nyckeln till framgångsrik underhållsplanering

Nyckeln för all framgångsrik underhållsplaneringen är långsiktighet. I det dagliga arbetet är det dock lätt att glömma bort det långsiktiga perspektivet. T.ex. är det ett vanligt att ha bra koll och förståelse för de löpande driftskostnaderna men att underskatta det långsiktiga underhållsbehovet och kostnaderna det medför. Med en bra underhållsplan kan fastighetsägare bespara sig mycket onödig huvudvärk och dessutom sänka kostnaderna ordentligt.

Läs mer

Håll koll på juridiken – vilka lagar påverkar fastighetsägarens ansvar?

Vad tänker du på när du läser ordet juridik? Kanske tillhör du dem som tänker på långa komplicerade textstycken, okända paragrafer, en tjock lagbok och tungt ansvar. I så fall är du långt ifrån ensam. Martin Rifall, advokat på Hannes Snellman Advokatbyrå, menar dock att det inte är så krångligt som många tror.

Martin har gett oss av sin tid för att bena ut varför det är viktigt att ha koll på de juridiska bitarna som fastighetsägare. Han tipsar även om hur du skaffar dig en övergripande förståelse och tillhörande grundtrygghet.

Läs mer

Ökad konkurrenskraft och delaktighet genom bättre tillgänglighet

Tillgänglighet är en fråga som blivit alltmer uppmärksammad de senaste åren. Branka Majkic, arkitekt SAR/MSA på Norconsult AB och sakkunnig inom tillgänglighet, brinner för ämnet och som föreläsare delar hon generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Tillgänglighet berör oss alla! Men, varför? Och hur kan man påverka tillgängligheten i rätt riktning som byggherre eller fastighetsägare? Det är några delar Branka berör i den här intervjun.

Läs mer

Uppgradera din kompetens och håll dig relevant på arbetsmarknaden

Oavsett bransch kommer förmågan till omställning och kompetenshöjning vara avgörande för många företag framöver. Detsamma gäller hur man på individnivå tar eget ansvar för sin fortbildning och kompetensutveckling. I den här artikeln lyfter vi just de här ämnena. Vi tar också upp hur de snabba förändringarna i olika branscher skapar framtida utmaningar inom många yrkesgrupper – och hur man kan tänka kring det för att ligga steget före.  

Läs mer

Fördomar begränsar solcellsinvesteringarna

Intresset och engagemanget för solceller har vuxit bland både kommersiella aktörer och privatpersoner de senaste åren. Frågorna och fördomarna är däremot många, liksom myterna och missuppfattningarna. Michiel van Noord arbetar på forskningsinstitutet RISE och är specialist på solcellsanläggningar. Med Michiels breda erfarenhet finns det inte många frågor om solcellsanläggningar som han inte har ett passande svar på. I den här artikeln berör Michiel flera av de frågeställningar som han vet att många fastighetsägare ofta funderar kring.

Läs mer
Till toppen