Logo

Anna Martin föreläser om digitalisering och återbruk på årets temadag

Den 15 november slår vi upp portarna till Temadag Återbruk!

Du kan se fram emot en mycket bred samling föreläsare på plats. Anna Martin, grundare av konsultföretaget Proposphere Services AB och styrelseledamot på BIM Alliance Sweden, är en av flera föreläsare som kommer vara på scen.

Anna Martin

Anna kommer att under temanamnet Digitalisering och återbruk visa på praktiska metoder och verktyg som finns idag och utforska var branschen är på väg när det gäller digitalisering som möjliggör ökade cirkulära materialflöden.

Varför är det viktig att ha koll på återbruk?

–  Bygg- och fastighetsbranschen är en av sektorerna i världen med störst klimatpåverkan. Ett sätt att få bukt på det är att utnyttja befintliga resurser bättre - och om igen!

Vad är de vanligaste problemen inom återbruk?

–  Att det finns för lite återbrukade material och produkter i cirkulation på marknaden, så även om man vill köpa återbrukat är det svårt att få tag på. Kunskapsnivån behöver också byggas upp. Bygg- och fastighetsbranschen har inte fått flow i de cirkulära värdekedjorna riktigt än men det är på gång!

Finns det några spännande nyheter att berätta om inom återbruk?

–  Det jobbas på många håll med innovationer kring återbruk, inte minst med hjälp av digitalisering. Personligen tycker jag att verktyget Recapture som White Arkitekter tagit fram är väldigt intressant, där digitala tvillingar används för återbruk.


Per Höglin är en annan intressant föreläsare som kommer finnas på plats. Han kommer presentera Kv Hugin, ett ROT-projekt där stor andel återbrukade produkter kommer att nyttjas. Vi kommer även ha nöjet att få lyssna till Louise Holmstedt. Hon kommer bl.a. ge en introduktion till återbruk av installationer och en överblick till hur man kommer i gång med återbruket av dessa typer av produkter.

Programmet uppdateras löpande. Här kan du säkra din plats och läsa mer om föreläsarna.

Till toppen