Så här blir du fastighetstekniker

Fastighetsbranschen växer så det knakar och därmed letar många fastighetsbolag efter nya kollegor. En eftertraktad yrkesgrupp är fastighetsteknikerna. Fastighetsteknikern är en specialist som arbetar med det som inte syns, men väl märks om det inte fungerar. Men vad gör en fastighetstekniker egentligen? I denna artikel får du ta del av vad yrket innebär och hur du kan bli fastighetstekniker.

 

Yrkesgruppen bakom kulisserna som gör skillnad

En fastighetstekniker har det yttersta ansvaret för den dagliga tillsynen gällande drift, underhåll och skötsel av fastighetens olika tekniska system. Kortfattat ser fastighetsteknikern till att de olika systemen, system inom värme, ventilation, vatten, kyla och el, fungerar som de ska utifrån fastighetsägarens önskemål och hyresgästernas förväntningar. Rollen innebär att fastighetsteknikern långsiktig förädlar och förbättrar både verksamheten och fastigheten utifrån ekonomiska och tekniska aspekter, samt utifrån olika typer av miljöfrågor. Du har helt enkelt ansvaret för att de som bor och arbetar i en fastighet ska tillbringa sina dagar i en bra och välfungerande miljö.

 

En tekniskt kreativ roll

Energieffektiviseringen och digitaliseringen gör att fastighetsteknikerns roll förändras fort. Både gamla och nybyggda fastigheter förses med alltmer teknologi på hög nivå. Därför gäller det som fastighetstekniker att hålla sig à jour med teknikutvecklingen. Fastighetsteknikern behöver ofta göra nulägesanalyser och hitta kreativa lösningar på olika tekniska problem.

Som fastighetstekniker är du ofta fri att själv planera din arbetsdag och arbetet inkluderar både teoretiska och praktiska arbetsuppgifter. Arbetet innebär också att du möter många människor i olika typer av miljöer och situationer.

Eftersom tjänsten är så pass bred finns det också flera titlar för yrkesgruppen. Fastighetstekniker benämns även som drifttekniker, drift- och fastighetstekniker och servicetekniker baserat på rollens arbetsbeskrivning.

 

Hur blir du fastighetstekniker?

Om du är nyfiken på att arbeta som fastighetstekniker finns det flera olika vägar att gå. Du kan läsa

  • fastighetsinriktningen på det treåriga yrkesprogrammet VVS- och fastighet på gymnasiet
  • en kommunal vuxenutbildning till fastighetstekniker som motsvarar gymnasienivå
  • en utbildning till fastighetstekniker inom yrkesvux som motsvarar gymnasienivå
  • yrkeshögskola där det finns 2-åriga utbildningar till fastighetstekniker eller drift- och fastighetstekniker.

 

Det råder en stor brist på fastighetstekniker, därmed ser arbetsutsikterna mycket goda ut för den som väljer att utbilda sig inom yrket. Om du i ett senare skede vill utvecklas mer inom yrket kan du vidareutbilda dig till fastighetsingenjör eller teknisk förvaltare. Om du letar efter ett nytt yrke att utvecklas inom med goda arbetsförhållanden och många kontaktytor som påverkar människors vardag kanske detta är jobbet för dig!

 

 

Håll dig uppdaterad!

Gå med i vårt nätverk och håll dig uppdaterad om vad som händer i branschen. Klicka på knappen för att gå med i Fasticon-nätverket!

GÅ MED I
FASTICON-NÄTVERKET


Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019

Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019