Hur du gör ditt personliga brev läsvärt!

Du har läst platsannonsen och redan drömt dig bort till hur arbetsplatsen är och hur utmanande och spännande de nya arbetsuppgifterna kommer att vara. För att inte tala om hur roligt det ska bli att lära känna alla nya kollegor! Det är bara det att du har skrivkramp, och du har fortfarande inte formulerat ditt personliga brev. Då blir det svårt att skicka iväg ansökan…

Inte sällan ska en ansökan kompletteras med ett personligt brev, även om allt fler seriösa och moderna rekryteringsbolag väljer att frångå det arbetssättet. Men ta det lugnt, vi hjälper dig på traven! Så, hur ska du formulera ditt personliga brev när du vill söka den där drömtjänsten?

 

Börja med en intresseväckare

Då rekryteraren ofta har många brev att gå igenom är det smart att börja med en intresseväckare. De allra flesta börjar sina brev med något i stil med ”Hej, jag heter [namn] och är 42 år”. Gör inte det! Våga börja med en slagkraftig anledning till varför just din ansökan ska läggas i ja-högen och inte i nej-högen. På så sätt står du lättare ut i mängden sökande.

Det kan upplevas svårt att sälja in sig själv, men det är vad det personliga brevet går ut på. Fundera igenom ordentligt varför just du borde få tjänsten. Skriv sedan en lista med kunskaper och erfarenheter. Ta gärna hjälp. Våga fråga andra vad de tycker dina starka sidor är. Välj sedan ut de sakerna som är mest relevanta för tjänsten.

 

Det personliga brevet är ett komplement till ditt cv

Låt ditt CV och personliga brev komplettera varandra. Cv:t presenterar dina tidigare erfarenheter som tidigare arbetsgivare och utbildning. Det personliga brevet kompletterar cv:t genom att  förstärka budskapet om varför du är rätt person för jobbet. Det ska inte vara en upprepning av cv:t med textuell utfyllnad.

 

3 tips på vad du kan lyfta i ditt personliga brev:

  • Lyft fram de meriter och egenskaper i ditt personliga brev som är relevanta för jobbet och gör just dig till en speciell kandidat.
  • Ge gärna exempel! Om du beskriver dig själv som social – ge exempel från t.ex. tidigare jobb, studier eller fritidsintressen där din sociala förmåga kommit till uttryck och nytta.
  • Du kan även skriva om vad dina tidigare arbetserfarenheter och utbildningar tillför den aktuella tjänsten. Ta även med vad du lärt dig därifrån som du tar med dig inför framtiden. Arbetsgivaren ska få en känsla av vem du är och allt du kan tillföra hos dem.

 

Anpassa texten utifrån tjänsten du söker

Något som många missar är att anpassa det personliga brevet efter tjänsten den söker. Läs igenom annonsen ordentligt och kolla efter vem de verkligen söker och vad arbetsgivaren förväntar sig. Lyft sedan detta i ditt personliga brev. Det kan t.ex. vara genom att uppmärksamma ord i annonsen och få in dem eller liknande ord i ditt personliga brev.

Står det exempelvis i platsannonsen att ”du är en person som har en god samarbetsförmåga genom att du är lyhörd och kommunicerar på ett konstruktivt sätt.” kan du i ditt personliga brev skriva ”som person har jag lätt för att samarbeta och är mån om att alla i arbetsgruppen ska få komma till tals.”. På så sätt syns det att du både läst annonsen ordentligt och identifierat dig som en person som passar in i arbetsgivarens beskrivning.

 

Undvik klyschor

Undvik klyschor som att du ”är bra på att ha många bollar i luften” eller ”är en glad prick”. Var konkret istället och lyft fram tillfällen som exemplifierar vad du menar med detta. Att ha många bollar i luften kan t.ex. formuleras ”I min roll som [titel] har jag hand om [arbetsuppgift] parallellt med…”.

 

Skriv inte en roman

Kom ihåg att det personliga brevet ska vara en intresseväckare. Den rekryteringsansvariga ska bli nyfiken och vilja ta dig vidare till intervju. Skriv inte en roman, ungefär ett A4 är ett bra riktmärke. Då får du med det mest relevanta, men har samtidigt plats för att skapa en nyfikenhet som gör att arbetsgivaren vill veta mer om dig.

 

Avsluta inte med ”hej då”

Avsluta inte brevet med ”hej då”, utan mer en uppmaning till vidare kontakt i stil med ”jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om vad jag kan bidra med.”.

Om du letar efter ett nytt drömjobb är vår förhoppning att du nu fått inspiration och snart hälsar på dina nya, trevliga kollegor på din nya, utmanande arbetsplats!

 

Vill du ha fler tips?

Ladda då ner Fasticons cv-guide!

 

Intervjutips Fasticon

 Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019

Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019