BUSINESS ARENA STOCKHOLM 2018
21 september, 2018
TALANGAKADEMIN MEDVERKAR PÅ FASTIGHETSMARKNADSDAGEN UPPSALA
3 oktober, 2018
 
 
 

Köpcentrum & Butiker 2018


När Fastighetsvärlden den 27/9 arrangerade Köpcentrum & Butiker i Vinterträdgården på Grand Hôtel Stockholm var vi på Fasticon samarbetspartner och fanns på plats både som utställare och besökare.

Den anrika Vinterträdgården byggdes i början av 1900-talet på initiativ av hotelldirektris Wilhelmina Skogh. I den banbrytande entreprenören Wilhelminas anda var det under Köpcentrum & Butiker 2018 många framgångsrika kvinnor som tog plats på scen. Inte minst Isabella Löwengrip som uppmuntrade fastighetsbranschen att byta ut mantrat ”Läge, läge, läge!” mot ”Data, data, data!”.

Betydelsen av att samla in, förstå och agera på sin data är också ett av de mest bestående intrycken från seminariet som lockade ca 400 deltagare från branschen. Det var också ett av huvudbudskapen från Jasmin Yaya på Rebel & Bird. Ett av hennes talande exempel var konstaterandet att om det skulle ta fyra minuter för en webbutik att leverera besked om skorna finns i en viss storlek så skulle vi aldrig besöka den webbutiken igen. Men i fysiska butiker får vi snällt vänta på att personalen ska gå in på lagret för att kolla. Förse medarbetarna med den teknik som behövs för att de ska kunna leverera på kundernas förväntningar!

För första gången på tre decennier minskar sällanköpsvaruhandeln i landets köpcentrum. Det betyder dock inte att den fysiska handeln är död. Men den förändras och det gäller som alltid att vara relevant för kunderna. Långt ifrån alla lyckas med det och många butikskedjor upplever betydande lönsamhetsproblem, trots högkonjunktur och minusränta.

Tre butikskedjor som går emot strömmen och nyetablerar kraftigt är Lidl, Normal och ÖoB. Gemensamt för dem är att de valt att avstå e-handel. Tänkvärt.

Även om det finns undantag är det e-handeln som står för tillväxten inom detaljhandeln. Det är också uppenbart att de traditionella butikskedjorna inte lyckats vara med på den tillväxtresan. För av svenskarnas 30 favoritshoppingsidor på nätet är det bara en som tillhör ett kedjeföretag, nämligen H&M som placerar sig på sjunde plats. Klar etta är Apotea, följt av Adlibris, CDON.COM, Wish och Zalando.

Det är verkligen spännande och utmanande att arbeta inom fastighetsbranschen. Digitaliseringen förändrar affärsmodeller, handeln transformeras och inom kontor klättrar coworking-aktörer snabbt allt högre upp i värdekedjan. För att hantera omställningarna och för att vara fortsatt framgångsrika gäller det att förstå logiken och att ha rätt kompetens och organisation på plats. Vi på Fasticon hjälper dig gärna med det!

Susanne Åhlén & Jan Gösbeck Köpcentrum & Butiker 2018

Susanne Åhlén och Jan Gösbeck

Suzanna Öckert & Sara Backlund Köpcentrum & Butiker 2018

Suzanna Öckert och Sara Backlund

 

Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019

Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019